Руският Централен архив към Министерството на отбраната представи документи, опровергаващи твърденията, имащи за цел да фалшифицират историята на Русия, че СССР е подготвял нападение над нацистка Германия още в началото на 1940 г.

 

Сред разсекретените документи е и протоколът от разпита на германския фелдмаршал Фридрих Паулус, съобщи «Взгляд».

 

„Документите са нагледно доказателство, че СССР не е имал никакви агресивни намерения спрямо Германия и съюзниците й“, каза директорът на Централния архив към Министерството на отбраната на Русия Игор Пермяков по време на конференцията.

 

Твърденията, че СССР е готвел нападение над Германия, са опит за фалшифициране на историята , добави той.

 

Според протокола от един от разпитите на немския военачалник Фридрих Паулус, пленен от Червената армия по време на Сталинградската битка, немският военачалник съобщава, че причината Германия да се откаже от прехвърлянето на германски войски в Англия са появилите се през лятото на 1940 г. планове за нападение на Германия над СССР.

 

Пермяков споменава и директивата на Хитлер от март 1941 г., която дава яснота около сътрудничество между Германия и Япония.

 

„Още в първата й точка се отбелязва, че пред Япония не бива да се правят никакви изявления за операция „Барбароса“ (нападението на Германия над СССР)».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;