Референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще има глобални последствия, но дали ще бъдат позитивни или негативни, ще покаже времето, счита Путин.

 

«За Британия, за Европа, а разбира се и за нас, ще има последствия», — сигурен е Путин.

 

«Последствията ще имат глобален характер, те са неизбежни: те ще бъдат със знак «плюс» и със знак «минус», — счита президентът на Русия.

 

«Пазарите, разбира се, ще бъдат разтърсени, но в средносрочна перспектива всичко ще се възстанови, това е без всякакво съмнение»,- сигурен е той.

 

«Какво ще стане по-нататък — плюсове или минуси — ще покаже животът, ще покаже практиката», — заяви Путин.

 

Руският президент отбеляза още, че «самата организация на референдума и последвалите резултати не са нищо друго, освен проява на самоувереност и повърхностно отношение към съдбоносни въпроси за цялата страна и за Европа като цяло от страна на ръководството на Великобритания».

 

За санкциите

 

Решението на Великобритания за излизането от ЕС няма да окаже влияние върху санкциионната политика на ЕС по отношение на Русия, заяви Путин.

 

«Що се отнася до санкционната политика, не мисля, че референдумът по някакъв начин ще се отрази на нашите взаимоотношения с ЕС в това отношение», — подчерта руският президент.

 

 

«Ако европейските партньори узреят за конструктивен диалог, то «ние ще отговорим на позитива с позитив», — добави руският лидер.

 

Президентът на Русия подчерта, че не Русия е започнала санкциите,

 

«ние само отговаряхме на тези рестрикции, които се прилагаха към страната ни. Още веднъж искам да подчертая — ако нашите партньори някога узреят за това, да водят конструктивен диалог с нас по тези въпроси, ние сме готови за това — и не просто сме готови, ние искаме това и ще отговорим с позитив на позитива», — подчерта руският лидер.

Путин изиска да не се очакват от Русия изпълнението на «някои неща, които се намират извън зоната на нашите компетенции».

Петя Паликрушева

 

 

 

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/politika/3398842

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;