Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че резултатите от референдума във Великобритания предизвикват голямо съжаление, на 28 юни бундестага ще бъде информиран за позицията на кабинета на министрите на Германия във връзка с това решение.

 

«С голямо съжаление сме длъжни да приемем за сведение решението на болшинството граждани на Великобритания, които искат да сложат край на членството на страната си в ЕС», — каза тя.

 

«Ще информирам членовете на бундестага, които ще се съберат във вторник на извънредно заседание по повод позицията на правителството на Германия по този въпрос», — съобщи Меркел.

 

Според канцлера, резултатите от референдума означават «коренен прелом за Европа, прелом в процеса на европейското обединение».

 

«За излизането на един от членовете на ЕС от общността европейското споразумение предвижда ясна процедура, това означава многогодишни преговори, в резултат на които ще бъде постигнато двустранно споразумение за детайлите около излизането на Великобритания», — отбеляза Меркел.

 

Тя уточни, че по време на преговорите Великобритания ще остане в ЕС.

 

«Всички права и задължения трябва да се спазват до пълното излизане на страната от общността. Това касае и двете страни в равна степен. Целта ни е да се изградят тесни и партньорски бъдещи отношения на ЕС с Великобритания», — заяви Меркел.

 

 

 

 

Канцлерът съобщи, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Фрация Оланд и премиера на Италия Матео Ренци в Берлин, за да обсъдят ситуацията около резултатите от референдума. Срещата ще се състои на 27 юни.

 

«Германия има особен интерес и носи особена отговорност за това, европейското единство да се състои. Затова аз поканих Туск, Оланд и Ренци в Берлин на преговори», — каза Меркел.

 

«EС е достатъчно силен, за да намери правилните отговори около създалата се днес ситуация», — заключи тя.

 

Привържениците на излизането на Великобритания от ЕС победиха на състоялия се в четвъртък референдум с 1.26 млн гласа.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;