В коментар за Радио Пловдив Василев сподели, че през последната седмица положителният сценарий за оставането на Острова в ЕС е изглеждал по-вероятен и добави, че за трети пореден важен избор във Великобритания социолозите не познават резултата.

«Повечето хора ще бъдат мълчаливи и объркани известно време. Като човек живял и работил в Ситито, проблемът е на ЕС, в него е вината. Последствията ще бъдат не само за Великобритания, но и за ЕС. Възможно е да има по-голям разпад. Лондон е едно, гледайте какво ще стане в Берлин и Париж, накрая да не останат само България и Румъния в ЕС. Преди години това беше виц, сега не знам какво е, коментира Николай Василев.

 

Според него това, че паундът ще загуби 20 процента, не е най-големият проблем, имало е и по-черни дни на борсата. По-важното е, какво се случва на Континента. Защото хора като Марин льо Пен и нейните братовчеди в другите държави не се знае какво замислят. Най-важното е да не се разпадне останалата част на ЕС, подчерта той. В интелектуалния дебат кой е крив и кой е прав, аз споделям позицията на Великобритания, защото Европа е много виновна за ситуацията. 

 

Излезе най-перспективният, най-либералният и най-напредничавият член на Съюза. Оставащите, особено на юг, държави — членки не са символ на реформите и промените, а по-скоро на антиреформите. Те загубиха своя двигател и коректив в лицето на Лондон.

 

Днес всички пазари ще бъдат надолу. Централните банки и досега печатаха като за световно, а сега ще го правят като за космическо. Мечтта ми е краткосрочно да успеем да се спасим от рецесия и дългосрочно от война, за която предупреди Плевнелиев, преди това и Ангела Меркел»

Тагове: ; ; ; ;