Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли от поста след три месеца, предаде БНР.

Камерън загуби кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз, въпреки че той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на вота, както Камерън се надяваше.

 

Почти 52% от гласоподавателите на Острова се произнесоха на референдума за излизане от ЕС. Данните са след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността.

 

«Британският народ взе ясното решение да поеме по различен път и затова смятам, че страната се нуждае от ново ръководство, което да я води в избраната посока. Като министър-председател ще направя всичко възможно да стабилизирам ситуацията в следващите седмици и месеци. Това не е решение, което взех лесно, но по мое мнение, трябва да имаме нов премиер до началото на конгреса на Консервативната партия през октомври», каза Камерън.

 

Новината за излизането на Великобритания от ЕС предизвика вълна от паника на всички европейски борси – от Москва до Лондон.

 

Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците за напускане на ЕС. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави — членки.

Тагове: ; ; ; ;