Колегите на Ангела Меркел все по-силно упражняват върху нея натиск заради твърдия й подход към Русия, пише  Financial Times.

 

Две години след като в Украйна избухна криза и две седмици преди важната среща на НАТО във Варшава, социал-демократите се опитват да отслабят напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин и намират подкрепа в други западни столици, особено в Южна Европа, отбелязва изданието.

 

От самото начало на украинската криза Меркел следваше твърда позиция спрямо Русия, но натискът върху нея расте, колкото и тя да се държи, се казва в статията.

 

Лидерът на Социал-демократическата партия и вице-канцлер на Германия Зигмар Габриел, според данни от средствата за масова информация, ще се срещне с Путин, за това съобщиха няколко дена след «безпрецедентната атака» на външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, също социал-демократ, за политиката на Запада към Русия.

 

Шайнмайер разкритикува ученията на НАТО на границата с Русия, призовавайки военният алианс да не нажежава ситуацията «с блъскане на оръжие и военни викове».

 

Политиците от ХДС — партията, оглавявана от Меркел и част от управляващата коалиция заедно със СДПГ, обвиниха Щайнмайер в това, че той уж поставя под удар позицията на Берлин в НАТО.

 

 «Надявам се, неотдавнашните публични изявления на министъра на външните работи по повод конфликтната ситуация няма да повлекат след себе си неразбиране вътре в НАТО или дори ликуване в Москва», — заяви членът на ХДС Юрген Хардт.

Самата Меркел след това заяви, че ролята на НАТО е в «сдържането и диалога». Канцлерът призна, че позицията по отношение на Русия не се е променила.

 

 

Социал-демократите в същото време подкрепят министъра на външните работи. Томас Оперман от СДПГ заяви, че всички сигнали, насочени към отслабване на политическото напрежение, са добри сигнали.

 

Както отбелязва изданието, изявленията на Щайнмайер отразяват отдавнашния стремеж на социал-демократите към по-дружелюбна политика по отношение на Москва.

 

Що се отнася до украинската криза, те по-рано подкрепяха Меркел, дори по отношение на нейната противоречива подкрепа към антируските санкции и опитите да постигне мир с помощта на Минските съглашения.

 

Но Щайнмайер изрази недоволството си от липсата на сериозен прогрес при реализацията на минските споразумения. Според него, Киев е виновен в това «не по-малко, отколкото Москва»,  — пише изданието.

 

СДПГ се вслушват в мнението на немските бизнесмени, които призовават към отслабване на санкциите срещу Москва.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;