Санкциите срещу Русия не донесоха за западните държави никакви резултати, антируският фронт в Европа се разпада пред очите ни, пише Der Spiegel.

 

Изданието отбелязва, че Владимир Путин е направил миналата седмица твърде умел ход, заявявайки, че Москва би могла да отмени ответните мерки срещу ЕС, ако по отношение на мирното регулиране в Украйна се забележи прогрес. Според президента, за целта ЕС трябва да даде на Русия гаранции и да окаже натиск върху Киев.

 

Думите на руския лидер могат да отслабят увереността на ЕС в целесъобразността на санкционната политика, още повече, че съвсем не всички западни страни споделят антикремълските настроения.

 

И ако Източна Европа настоява за твърд курс спрямо Москва, то Франция, Германия и Италия вече отдавна са за постепенно смекчаване на санкциите, отбелязва авторът на статията.

 

Доколкото надеждите на Запада за политическо въздействие на санкциите не се оправдаха, европейските лидери са все по-склонни да считат, че е лесно да се подтикне Москва към отстъпки с помощта на неголеми поощрения, а не да се опитва въздействие с наказателни мерки, подчертава изданието.

 

«Предстоящото продължаване на санкциите на ЕС може да бъде последно»,  пише авторът на статията.

 

Както отбелязват критиците на антируските мерки, Москва не може еднолично да обезпечи реализацията на Минските споразумения, защото в процеса участва също и украинското правителство.

 

Някои наблюдатели в Брюксел отбелязват, че Киев има интерес антируските санкции да продължават колкото се може по-дълго, завършва изданието.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;