Сътрудниците от държавния департамент на САЩ в писмо до ръководството предлагат да се нанасят удари по правителствените войски в Сирия по «югославски сценарий», пише изданието New York Times.

 

Миналата седмица чиновници от американския държавен департамент подписаха меморандум, предназначен за вътрешно ползване. В него се призовава да започнат бомбардировки по силите на официален Дамаск.

 

Сътрудниците наричат това единствен начин за борба с ИД за постигане на мир в Сирия. Официалният представител на ведомството Джон Кирби потвърди факта, че има такова обръщение, но не разисква детайли от него, отбеляза само това, че ръководството проучва документа.

 

Удари от разстояние

 

«За нас има смисъл по-активната военна роля на САЩ в Сирия на базата на разумното използване на оръжие от въздуха, това би могло да съдейства за по-целенасочен и агресивен дипломатически процес под ръководството на САЩ», — се казва в писмото, цитирано от изданието.

 

В коментарите на изданието към документа се пояснява, че се има предвид използването на крилати ракети, които могат да се изстрелват от голямо разстояние. Това от своя страна няма да позволи на сирийското правителство да отговори с подобни удари. Именно така е действала коалицията на НАТО начело със САЩ по време на операцията в Югославия през 1999 година, която операция застави властта в страната да започне политически диалог, завършил с провъзгласяването на независимостта на Косово.

 

«Някои хора казват, че подобно сравнение не е коректно заради активното участие на Русия и Иран във войната в Сирия. Те предполагат, че тази страни ще засилят дейността си в подкрепа на сирийските войски, за да неутрализират каквито и да са американски удари»,  коментира документа журналистът от изданието Макс Фишер.

 

Въпроси без отговори

 

В секретното писмо на сътрудниците от държавния департамент има 10 точки, във всяка от тях са описани аргументи за необходимостта от удари по правителството на Сирия, за да се спре с гражданската война в страната, за да се реши хуманитарният проблем, за връщането на бежанците, а също за борба с Ислямска държава.

 

 

Във връзка с това Фишер припомня, че в Сирия има голям риск раздробените групировки на опозицията да започнат в тази ситуация БОРБА ЗА ВЛАСТТА в страната.

«Това се случи в Афганистан през 1992 г., когато въстаниците, които победиха властта, започнаха многогодишна гражданска война помежду си. Същото се случи в Либия през 2011 година», — пише журналистът.

 

 

Той оценява критично предложението на авторите на писмото да се създаде зона без полети в Сирия.

 

«Писмото не отговаря на въпроса за това, ще се използва ли зоната без полети за руските самолети и как Вашингтон смята да въведе зоната без риск от голям конфликт с Русия», — констатира Фишер.

 

Журналистът твърди, че писмото е показателно с това, че в него липсват важните проблеми, чието решение е повече от необходимо за разрешаването на конфликта в Сирия.

 

 

«В писмото не се казва как да се отстранят дълбоките разногласия дори сред съюзниците по отношение на вида на мирното споразумение. Писмото не дава законова база за войната срещу Сирия, която Русия без всякакво съмнение ще блокира в ООН. Писмото не казва как да се отстрани Асад без да се допуска падане на сирийското правителство. Писмото по-скоро констатира разочарование или дори възмущение от настоящата политика, отколкото предлага конкретни алтернативи», пише авторът от New York Times.

 

Реакцията на Русия

 

Писмото на чиновниците от държавния департамент бе разкритикувано от Москва. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че насилственото сваляне на властта в Сирия може да се превърне в причина за хаос в региона .

 

МВнР на Русия на свой ред изрази надежда, че Вашингтон няма да повтори грешките, които бяха допуснати по-рано в Ирак и в други страни, където Западът се опита чрез сила да реши вътрешни проблеми.

 

«Всички международни формати, които бяха създадени с участието на САЩ, съответните резолюции на Съвета за сигурност към ООН, документи, приети след срещите, говорят за това, че никакъв силов сценарий за решаването на сирийския въпрос не се предвижда. Само мирният път, само политическият диалог», — отбелязва МВнР на Русия.

 

Министерството на отбраната на Русия изрази безпокойството си по повод решаването на толкова важни въпроси чрез «писма от трудовия колектив».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;