Напоследък ни се струва, че около обсъждането, да остане ви Великобритания в ЕС или не, надвисна сянката на един човек. Това е Владимир Путин, за когото казват, че «само от мисълта за британския брекзит е готов да отвори бутилка шампанско». Действително ли е така? Да разберем от намиращия се в Москва Матю Чанс.
Изглежда този човек има таланта да се появява в самия епицентър на международните кризисни ситуации. И битката за излизането на Великобритания от ЕС не прави изключение.
ФИЛИП ХАМЪНД, министър на външните работи на Великобритания: Ако трябва да съм честен, само една държава иска нашето излизане от ЕС — Русия. Този факт ни обяснява всичко, което следва да знаем.
Призракът на Путин неочаквано се превърна в боен вик за тези, които са против излизането на Великобритания от ЕС.
ДЕЙВИД КАМЕРЪН, премиер на Великобритания: Кой ще се радва на нашето излизане от ЕС? Вероятно Путин ще се радва…
Британският премиер целенасочено употреби името на руския лидер. Но сега, няколко месеца след подобни изнервящи изявления, Владимир Путин наруши мълчанието си, говорейки с едва прикрити нападки за британския референдум и за човека, който го организира.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Що се отнася до премиера на Великобритания, те сега имат голям проблем с «брекзит». А защо въобще той инициира това гласуване? Защо той направи това? За да може Европа за пореден път да се шантажира или някой да се сплаши? Това е целта, щом той самият е против.
МАТЮ ЧАНС: Препратките към Владимир Путин по време на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС дразнят Кремъл. Руските дипломати в Лондон засегнаха този въпрос, правейки рязко изявление, в което осъждат тезата за «злодейската Русия». Що се касае до Кремъл, то той няма никаква официална позиция по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС.
На на Русия не й е все едно какво се случва в Европа. Например, ЕС наложи върху Русия твърди санкции заради конфликта в Украйна. Това е част от обширното съперничество между Русия и Запада, малко са тези, които считат Москва за пасивен наблюдател.
 МАТЮ ЧАНС: Мисълта за страдащият и слабеещ ЕС вероятно ще застави….
ПАВЕЛ КАНАЕВСКИЙ, политолог: … много да се усмихнат, да.
МАТЮ ЧАНС: …много да се усмихнат. Те считат, че това е игра «кой кого»: вие губите — ние печелим. Така ли е?
ПАВЕЛ КАНАЕВСКИЙ: Да, това е така. Много са усмихнатите. Много групи от политическия елит и много хора в руското общество считат, че Русия наистина има интерес ЕС да започне да се разпада.
Разбира се, не всички считат, че Русия ще получи от това някаква изгода, а на много избиратели вероятно им е все едно, дори това да е така. На Русия, както и целият останал свят, отдалеко ще наблюдават как Великобритания избира бъдещето си в Европа.
Матю Чанс, CNN, Москва.
Превод: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;