Комитетът по въпросите на разузнаването в сената на САЩ моли Белия дом през 2017 година да възстанови специалната група за разкриване на руски шпиони и убийства, извършени по заповед на Кремъл. Това съобщи  BuzzFeed.
Става дума за аналог на Работната група за активни мероприятия, която съществуваше по времето на студената война. В нейните задачи ще влизат, освен разкриването на шпиони и убийства, разкриването на финансирането на организации, които могат да служат за прикритие за руските операции. Съставът на групата ще бъде определен от президента на САЩ.
Създаването на групата присъства в проекто-документа, който регулира дейността на разузнавателните служби на САЩ за 2017 година.
Той вече получи одобрението на комитета и очаква гласуването в сената. На този етап датата на гласуването не е известна, но изданието твърди, че слушането ще се състои преди излизането на конгреса във ваканция.
Ако документът бъде приет, ФБР ще бъде задължено да анализира всички молби на руски дипломати, които искат да пътуват извън официалното си местопребиваване в рамките на над 80 километра.
 Изданието пояснява, че всички дипломати са задължени да оповестяват властите на САЩ за намеренията си да напуснат своето постоянно местопребиваване.
Но членовете на руската дипломатическа мисия са открили «вратичка».
«Руснаците съобщават на Държавния департамент за своето намерение да отпътуват повече от 50 километра в 5 часа вечерта в петък, а Държавният департамент не иска да се представя за «лошо момче» и да им отказва», — заяви американски разузнавач.
 Така на ФБР му остава твърде малко време, за да анализира техните маршрути и да вземе решение, необходимо ли е да се предприемат някакви допълнителни мерки, които поставя САЩ в неизгодно положение.
«Ние нямаме толкова много сътрудници, както Русия. Не можем да установим денонощно следене над всички», — заяви представител на американското разузнаване за изданието.
То отбелязва, че новият документ показва, доколко САЩ са разтревожени от проблема с руските шпиони, с агентурното разузнаване.
«В документа, който изобилства със споменаване на киберзаплахи и технологии, по отношение на Русия се изразяват къде-къде по-примитивни опасения, акцентирайки вниманието върху традиционния шпионаж в стил Джеймс Бонд, чиято звезда изгря във времената на студената война», — пише изданието.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;