Русия предложи на САЩ да се разследват детайлите около стъпването на американците на Луната през 1969 г. и особено странното изчезване на оригиналната кинолента, на която е запечатан този исторически момент. Внезапният интерес по темата се обяснява с възмущението на руската администрация около американското разследване на корупцията във ФИФА, пише Washington Post.

 

 

В напрегнатите отношения между САЩ и Русия се забеляза ново винтче на недоверие: официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин призова да се извърши разследване около стъпването на американците на Луната, пише американското издание.

 

Според Маркин, подобно разследване ще даде нови сведения за историческите космически пътешествия. Маркин предложи да се проведе разследване около изчезването на оригиналния видеозапис на първото стъпване на Луната през 1969 г. и образците от лунен прах, доставени впоследствие на Земята.

 

“Ние не твърдим, че те не са летели, а само са снимали, – обясни Маркин в статия за руското издание “Известия”. – Но всичко това са научи и културни артефакти, те са достояние на човечеството и тяхното изчезване е наша обща загуба. Нека разследването да покаже”.

 

Още през 2009 г. НАСА заяви, че, за да се направи икономия, те са изтрили записа от първото стъпване на Луната, заедно с други 200 хиляди записи. Понастоящем има капия, възстановени на база новинарските репортажи. Според думите на американската агенция, те са с по-добро качество от оригинала.

 

Внезапният интерес на Маркин към темата се обяснява с недоволството на Москва по повод мащабното корупционно разследване срещу служители на ФИФА, пише американското издание. Според него, американските прокурори “са прекрачили чертата” и са объркали политическите преговори с корупцията, обявили са се за “висши арбитри” в международния футбол.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;