Трагедията в американския град Орландо, където в нощен клуб терорист застреля 49 човека, засили нуждата от обсъждане на държавно ниво на насоката във външната политика на САЩ, пише The National Interest.

 

Външнополитическият курс, предложен от потенциалния кандидат за поста президент от демократите Хилъри Клинтън, на този фон изглежда по-застрашителен, отколкото гръмките изявления на опонента й от републиканците Доналд Тръмп.

 

По-рано Тръмп призова да се преразгледа интензивността на участието на САЩ в НАТО, наричайки алианса остарял и скъпоструващ за американския бюджет. Клинтън видя в тези твърдения заплаха за САЩ на международно ниво и заяви, че трябва да се продължи външнополитическият курс на САЩ, който страната провежда в последно време.

 

 

В статията се отбелязва, че дълго време американските политици са поддържали в американското общество опасната илюзия за наличието на сигурност, създадена на базата на широка мрежа от алианси и споразумения. Няма нито един сценарий, при който който и да е от съюзниците в НАТО или друга държава, считаща се за американски съюзник, да тръгне в защита на САЩ в случай на военен конфликт.

 

Малко американски съюзници имат ядрено оръжие, ако те се окажат срещу ядрена държава, такава като Китай или Русия. Тогава, «дори заради дребни проблеми, например заради оспорваните скали в Южно-Китайско море», САЩ ще трябва незабавно да  гарантират тяхната защита. В края на краищата това може да повлече ответен удар по американската земя, счита авторът на статията.

 

«По същество, това е ирационална политика, започвайки още от времето на студената война. Ако тази политика беше ирационална още от времето на студената война, то да се продължава същата политика днес, е още по-ирационално, защото студената война завърши», — се казва в статията.

 

Изданието продължава с извода, че Клинтън обвинява Тръмп в това, че неговите възгледи по въпросите на външната политика са опасни. Акцентирайки върху изявлението на Тръмп, че Япония и Южна Корея трябва да защитават себе си сами, а не да се надяват на САЩ, Клитън «беше по-остра от когато и да било». Тя заяви, че «такъв човек, като Тръмп», не трябва да притежава кодовете за достъп до ядреното оръжие, защото може да доведе страната до война, според нея, твърди изданието.

 

Авторът пише, че Тръмп само призовава да се преосмисли «остарялата, негъвкава и скъпоструваща решимост на САЩ да защитава огромен брой страни по целия свят», докато Клинтън вече заяви, че е «ЗА» «безбройните и, както по всичко личи, безкрайни военни кампании» на Балканите, Ирак и Либия, за да поддържа неформалния статус на «американската империя».

Отчитайки натрупалия се държавен дълг от 19 трилиона долара, САЩ повече  не могат да си позволят външна политика, изискваща наличието на стотици военни бази по целия свят и провеждането на военни кампании.

 

Затова възгледите на Тръмп имат смисъл, резюмира авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;