Русия завежда дело срещу лекаря, умъртвил опълченци от Донбас

Русия завежда дело срещу лекаря, умъртвил опълченци от ДонбасСледствието в Русия възбуди наказателно дело срещу лекаря от Украйна, който отправи призиви към медицинските работници от  Донбас да оказват на несъгласните с управляващите в Киев ненадеждна медицинска помощ, съобщи пред журналисти говорителят на следствието Владимир Маркин, съобщи РИА Новости.

 

По-рано в понеделник, в интервю за украинска телевизия, Александър Чернов, анестезиолог  в град Енакиево, Донецка област, отправи апел към колегите си да не оказват помощ на ранени от Донбас, които не подкрепят политиката на Киев.

 

Лекарят призна пред украинската интернет телевизия, че е делял пациентите си на «наши» и «врагове», като във втората категория влизали ранените опълченци от ДНР и ЛНР, които е умъртвявал чрез смесване на медикаменти.

 

В излъченото от телевизията видео, което по-късно бе отстранено, лекарят признава, че не може да се докаже личната му вина, макар тя да се признава пред камерите, защото за целта ще трябва да се направи дълбока и скъпоструваща експертиза на починалите негови пациенти.

 

Във видеото лекарят твърди, че Хипократовата клетва няма никакви юридически последици.