За последните над 15 години много международни конфликти завършваха с военната намеса на САЩ. Вашингтон продължава и до днес да твърди, че пътят към мира преминава през войната. Подобни аргументи чуваме и днес.

 

Ако сравним изявленията на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл преди началото на войната в Ирак и речта на настоящия шеф на външната политика на Америка Джон Кери, ще открием забележителни сходства. Информацията за действията на правителствата на държавите, към които Вашингтон насочва военните си, постъпва в Белия дом чрез американски или чужди източници. Задграничните ни „приятели“ често се позовават на прихванати разговори или проследена кореспонденция, но никога не прилагат конкретни цитати.

 

САЩ винаги се оправдава, че работи за благото на държавата, обхваната от безредици. Така беше в Либия. По време на операцията там беше убит Муамар Кадафи. Барак Обама заяви:

 

„Действахме бързо и хуманитарната катастрофа беше избегната“.

 

Но в резултат на военната кампания, Либия фактически се превърна в беззаконова и безконтролна държава. Власт там липсваше, а донякъде липсва и в момента. Държавата и до днес е в пълен хаос.

 

Ирак се оказа в същото положение. След свалянето на Саддам Хюсеин и влизането на НАТО в Багдад и другите иракски градове, взривовете нито спряха, нито се разредиха, а броят на жертвите расте с всеки изминал ден.

 

Споразумението в Рамбуйе, предложено за подписване от Югославия през 1999 г., задължаваше западната ни съседка да пусне миротворчески сили на територията си. След това последваха натовските бомбардировки, в които умираха мирни граждани.

 

Въоръженият конфликт в Сирия започна през 2011 г . Ситуацията се изостри след изявлението на правителствените противници, че в района на източна Хута против тях е бил използван зарин.

 

Да припомним: По данни на опозицията, в болница са постъпили над 3 000 човека, 355 от тях вече са мъртви. От всички мъртви и потърсили спешна медицинска помощ, обаче, не се намери нито един, който да е част от опозицията. Не беше обгазен нито един терорист или метежник. Официален Дамаск отрече обвиненията на метежниците и предостави на ООН собствени доказателства – за съпричастността на опозицията към употребата на химическото оръжие.

 

Вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константи Сивков разказа пред руски медии за възможните последствия от разширяване на военната намеса на САЩ в Сирия.

 

Според думите на доктора на военните науки, сирийските метежници са в болшинството чуждестранни наемници, които воюват под знамето на „Ал-Кайда“.

 

„Ако САЩ започне широкомащабна война, Америка ще застане фактически на страната на „Ал-Кайда“, а това ще доведе до ръст на доброволците, желаещи да воюват на страната на Башар Асад“, – смята Сивков.

 

Според специалиста, това могат да са доброволци от северен Ирак и Иран, а също от Европа.

 

„В борбата против терористите и Америка се сплотяват хората от арабския свят, които са шиити и християни“, – подчерта Сивков.

 

В същото време привържениците на „Сунитския халифат“ от Либия, Египет и друти страни могат да се присъединят към борбата против официален Дамаск.

 

„Няма да остане встрани и Израел. А това означава, че ще се появят други арабски сили, чиято цел ще бъде именно борбата против включилия се в конфликта Израел. Така войната ще се разпространи из целия регион на Близкия Изток, а вероятно и по целия свят“, – направи извода си Константин Сивков.

Константин Павлов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;