Санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия са въведени не за наказание, а за съдействие за политическото регулиране в Донбас, те ще бъдат отменени след изпълнение на минските споразумения, заяви координаторът на държавния департамент на САЩ по санкционната политика Даниел Фрид.

 

«Относно санкциите срещу Русия: ние не правим това, за да накажем Русия за нейното поведение. Ние въведохме санкциите, за да се постигне политическо решение, в частност, за реализиране на минските споразумения…Ще снемем санкциите веднага, щом минските споразумения бъдат изпълнени»,  заяви Фрид в реч в центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

 

Той подчерта, че ограниченията, въведени заради ситуацията в Крим, ще останат в сила «докато Русия е окупирала Крим».

 

По-рано стана ясно, че постоянните представители на страните-членки на ЕС са се съгласили да продължат икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017 година.

 

Освен това, миналият петък Съвета на ЕС продължи с 12 месеца — до 23 юни 2017 година — забранителните мерки спрямо Крим и Севастопол «в рамките на непризнаването» на присъединяването на Крим към Русия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;