Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг счита, че Русия не се придържа към клаузите на Основополагащия акт за сътрудничество и сигурност.

 

«Освен всичко друго, основополагащият акт определя ограничения за руското военно присъствие. То, обаче, е значително увеличено», съобщи Столтенберг в интервю за вестник Sueddeutsche Zeitung.

 

Според него, «излишното» увеличение на руското въоръжение е забелязано от страните от НАТО в следните райони: Калининград, Крим, в района на Баренцово, Балтийско и Черно морета, а също в Източното Средиземноморие. По-точни данни Столтенберг не приложи към изявлението си.

 

Той също заяви, че Русия е нарушила «основополагащия принцип на акта», който се заключава в «уважаване на суверенитета и териториалната цялост на всички държави».

 

Генералният секретар повтори, че увеличаването на военното присъствие на НАТО в източния фланг е за предупреждение от възможни конфликти. Той отбеляза също, че разполагането на четири хиляди военни в страните от Балтика и Полша ще се осъществява заедно с други мерки от страна на алианса.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;