Мултимилиардерът Джорд Сорос заяви, че вижда превръщането на Русия в световна държава, докато в същото време се разрушава Европейският съюз, предаде Ройтерс.

 

В реч в Лондон по време на мероприятие на организацията на Михаил Ходорковский «Открита Русия» Сорос отбеляза, че настоящото положение на нещата в голяма степен прилича на историята около установяването и процъфтяването на европейското наддържавно обединение в годините на развала на Съветския съюз.

 

Сорос публикува статия в британския вестник Guardian, в която предупреди Лондон за възможния «черен петък» още на следващия ден след референдума, ако населението гласува за излизане на Великобритания от ЕС.

 

Според него, британците ще провокират падането на фунта до нивото на еврото, така болшинството жители на страната просто ще обеднеят.

 

В началото на юни Сорос отбеляза, че остава «добрия шанс» ЕС да се разпадне във връзка с миграционната криза, продължаващите трудности с Гърция и потенциалното излизане на Великобритания от ЕС.

 

«Ако Великобритания излезе, то може да провокира общо излизане, така разпадът на Европейския съюз ще стане практически неизбежен», — каза икономистът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;