И двете частни национални телевизии са нарушили закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичка Цветелина Стоянова, предаде БНР.

Изводът е на Съвета за електронни медии. Наблюдението продължава.

 

bTV, Nova и БНТ са попаднали във фокуса на медийния регулатор. Целта на мониторинга е да се провери, дали е спазен законът за радиото и телевизията по отношение на личния живот и личната неприкосновеност, както и дали са спазени нормите на журналистическата етика или са преминати границите отвъд професионалните норми в търсенето на сензация за една лична трагедия. Виржиния Савова, експерт в СЕМ за изводите в доклада на мониторинговия отдел:

 

Налице е преекспониране по темите в програмите bTV и Nova телевизия, фиксирането върху лична драма, множеството включвания от мястото на инцидента, от болницата, множеството интервютасъздадоха впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми.

 

Според председателя на медийния регулатор Мария Стоянова при отразяването на този инцидент се наблюдава колизия между съдържанието, което са предоставили телевизиите с етичния кодекс на българските медици.

 

Когато става въпрос за инцидент, свързан с него, тогава има оправдан обществен интерес и тогава има основания за намеса в личния живот на въпросната личност, но това, което нас ни притеснява, е това, че вече е прекрачена границата — от информационния интерес към емоционализирането на разказа.

 

Тагове: ; ; ; ; ;