Въоръжените сили на САЩ съсредоточават усилията си в Сирия по ликвидиране на ИД, а не в борбата с войските на Асад. Това каза на брифинг прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест.

 

«Понастоящем усилията си са съсредоточени върху ИД, а  «разпределението на военните ресурси или средствата за разузнаване» около режима на Асад ще означава, че по-малко средства и ресурси ще бъдат насочени срещу ИД, която е заплаха за САЩ и нашите партньори по целия свят», каза той.

 

«Затова ние отделяме такова интензивно внимание върху ИД», — поясни Ърнест, отговаряйки на въпрос за обръщението на сътрудници от Държавния департамент на САЩ към президента Обама с препоръка да се бомбардират правителствените войски.

 

Ърнест отбеляза работата на американските дипломати за постигане на «международен консенсус около политическия преход в Сирия».

 

Според него, Русия и Иран, които, както той се изрази, са «убедени привърженици на режима на Асад, внасят конструктивен принос в процеса на облекчаване на политическия преход».

 

«Виждаме, че благодарение на международния натиск успяхме да установим режим на прекратяване на бойните действия, който работи не както би ни се искало. Но има райони, където примирието позволява предоставяне на значителни обеми хуманитарна помощ за стотици хиляди сирийци, остро нуждаещи се от тях», — завърши прессекретарят.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;