Търпението по отношение ситуацията в Сирия свършва на Русия, а не на САЩ. Москва изпълнява своите обещания напълно, подчерта началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия, генералът от армията Валерий Герасимов.

 

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че търпението на Вашингтон по отношение на сирийския конфликт завършва.

 

По-късно официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби увери, че Кери не е заплашвал Русия, а само е бил разстроен около така създалата се ситуация.

 

Според Герасимов, точно Вашингтон постоянно изпитва проблеми с контролираната от тях сирийска «опозиция».

 

«Според мнението на САЩ, обстрелването на бойците от реактивна артилерия по позициите на сирийските войски и населените места трябва да се счита за «незначително нарушаване» на режима на прекратяване на огъня», — каза Герасимов.

 

При това, както отбеляза генералът, каквито и да са съответните ответни действия от страна на сирийските военни те веднага се окачествяват от САЩ като «непропорционални удари по опозицията».

 

Герасимов добави, че руският Генерален щаб вече три месеца изпраща на американците координатите на обектите на Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра», но в Пентагона «така и не могат уж да определят: къде са техните опозиционери, а къде са джихадистите-международници».

 

«В резултат терористите в Сирия активно възстановяват силите си, а обстановката отново се нажежава», — резюмира генералът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;