Румънците от Буковина искат териториална автономия от Порошенко

Румънците от Буковина искат териториална автономия от ПорошенкоАсамблеята на румънците от Буковина се обърна към президента на Украйна Петро Порошенко с призив да се предостави територията в Черновицка област на румънците със статус на териториална автономия.

 

Това съобщи за изданието «Украинские новости» координаторът на Съвета на Асамблеята на румънците от Буковина Дорина Киртоаке.

 

Според нея, правата на румънците и другите национални малцинства в Украйна са сериозно нарушени, а автономията ще позволи да се построят защитни механизми.

 

В обръщението на румънската диаспора се отбелязва, че обещанието на президента за предоставяне на териториална автономия на кримките татари през май 2016 година е създало «правен и политически прецедент, в рамките на който компактното население в Украйна от различните малцинства може да претендира за аналогичен статус».

 

«Ние, румънците от Буковина, притежаваме особени дадености за лидерство по този въпрос. Нашата земя до 1944 година беше на територията на Румъния. Нашите предци стотици години живееха в Северна Буковина, създадоха културата и националното богатство на този край. Днес сме лишени от елементарни права и свободи», — се отбелязва в обръщението.