Платили сме 40 % от АЕЦ „Белене”, но продължаваме да сме на “кота нула“, изчисли професорът

И двете правителства на ГЕРБ съсипаха икономически проекти и слугуват на чужда държава, за сметка на българския интерес, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев по “Канал 3”.

 

Сега ГЕРБ се гърчат, защото през 2012 г. обясняваха как не трябва да се плашим, защото нямало да има никакви наказания и арбитражи за „Белене”, както и че няма да плащаме нищо, припомни икономистът, цитиран от сайта БСП.бг.

 

Обаче ще трябва да платим 1,2 милиарда лв. и правителството пак трябва да влезе в парламента, за да иска нови заеми от милиарди, които пак ще плащат хората, категоричен бе той.

 

Гечев припомни също как вицепремиерът и вътрешен министър Бъчварова заяви че се гордее, че премиерът Борисов е спрял трите инвестиционни проекта с Русия.

 

Единственият сигурен доставчик на газ в момента е Русия.

 

И Германия знае това, защото увеличава броя на тръбите, по които руската страна ще транспортира горивото за тях. А какво се случва у нас.

 

Правителството „Борисов 1” и „Борисов 2” провалят ключови проекти на България, докато Турция и Германия ръкопляскат на слугинажа им, с който на практика препращат проектите в други страни, предупреди още проф. Румен Гечев.

 

Борисов казваше, че ако не се построи „Белене”, към 2019 г. ще изпаднем в икономически и финансов колапс, припомни той. Зам.-председателят на ПГ на БСП припомни още как премиерът Борисов в предаване по една от телевизиите на 8 април 2011 г. е защитил АЕЦ „Белене” опонирайки на Иван Костов и Мартин Димитров и позовавайки се на данни, факти, принципи и стратегии в защита на проекта.

 

Борисов казваше, че ако не се построи „Белене”, към 2019 г. България ще изпадне в икономически и финансов колапс, обясни проф. Гечев.

 

Защо правителството на Борисов ще плаща за оборудване, ако проектът е трябвало да бъде спрян? Гечев припомни, че през същата 2011 г. правителството „Борисов 1” прави превод на „Атомстрой”, което означава че те са изпълнявали поръчката за оборудване по проекта.

 

Затова няма какво да обвиняват БСП и когото и да било, заяви той. Гечев обясни, че до 1989 г. в Белене са заровени над 1 милиард заедно с лихвите излиза, че ние сме платили около 40 % от проекта, но към момента продължаваме да сме на “кота нула“.

 

Според проф. Гечев изграждането на АЕЦ „Белене” щеше да доведе до намаляване цената на електроенергията и е предпоставка за създаване на клъстър от фирми, което ще доведе до развитие на индустрията.

 

„Можеше да се открият нови работни места, увеличение на БВП и по-висок стандарт на живот на хората в България”, обясни Гечев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;