Твърдението, че армията на САЩ от гледна точка на бойната й мощ превъзхожда който и да е потенциален противник, явно не е съвсем вярно, счита журналистът от  The National Interest Дан Гоур.

 

Според него, в бъдеще опонентите на САЩ ще бъдат «извънредно смъртоносни и по-многобройни».

 

 

«Ако армията на САЩ не предприеме редица стъпки в най-близко време, то е напълно вероятно да се окаже не само надмината, но и победена»,  пише той в статията си.

 

В последните си военни кампании, продължава изданието, американските военни се ползваха от редица преимущества, сред които — надеждна материално-техническа база, тотално доминиране във въздуха, безпрепятствена комуникация между военните части.

 

Според автора на статията, редица от тези преимущества и в бъдеще ще са в полза на американците, но за въздушното пространство над Европа, Азия и Близкия Изток САЩ ще трябва да се преборят.

 

«Например, Руската армия демонстрира впечатляващ набор от нови възможности по време на операцията в Сирия, включително координирано използване на безпилотни летателни апарати с масирани артилерийски и ракетни батареи, модерни боеприпаси и термобарически бойни глави, извънредно смъртоносни и сложни противотанкови управляеми ракети, а също използване средствата на радиоелектронната борба, за да се прикрият разговорите между военните», — пише изданието.

 

Според мнението на журналиста, Москва демонстрира впечатляващи възможности за бърза мобилизация и разгръщане на значителни комбинирани въоръжени сили.

 

«За да има в бъдеще възможност да се сражава с числено превъзхождащи  армии и да спечели, армията на САЩ в близка перспектива трябва да инвестира в повишаване на леталността, а също в оцеляването на своите системи за защита и платформите си за връзка», — резюмира Гоур.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;