Немски правозащитници написаха открито писмо до канцлера на Германия Ангела Меркел с призив да съдейства за подобряване на отношенията с Русия.

 

Инициатор на писмото, под което са поставили подписите си над 100 обществени дейци и политици, е правозащитната международна организация Юристи срещу ядреното оръжие (IALANA).

 

Текстът на посланието е на разположение на ТАСС и ще бъде публикуван утре — в деня на годишнината от нападението на хитлеристка Германия над СССР.  Писмото ще бъде публикувано и от немските средства за масова информация.

 

«Призоваваме най-накрая да се извлекат уроците от тази най-ужасната война, призоваваме в името на ново качество в руско-германските отношения», — пишат авторите.

 

Те отбелязват, че руското изкуство е неотменна част от европейската култура. Това може да бъде «база за приятелски отношения», в рамките на които страните могат да обсъждат актуални проблеми и да преодоляват противоречията, се казва в текста на IALANA.

 

«В този важен за историята ден — 22 юни 2016 година, ние се обръщаме към канцлера на републиката Ангела Меркел и към федералното правителство: само политика на съгласие с Русия, само политика на решаване на конфликтите и преодоляване на противоречията на базата на международното право е перспективата за мирното бъдеще на Европа», — се казва в текста на посланието.

 

Подписалите се под писмото припомнят за Основополагащия акт Русия-НАТО, в който алиансът «се отказва от дългосрочно разполагане на войски в Източна Европа».

 

«Всички страни в договора (НАТО и Русия, бел.ред.) признават, че те не са противници и че безопасността на всички държави в евроатлантическата общност е неделима. Трябва да се върнем към тези задължения, за да можем в средносрочна перспектива да приключим с политиката на двустранни икономически санкции», — отбелязват авторите.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;