Пикет срещу Константинополския патриарх Вартоломей имаше близо до мястото на провеждане на Събора на православните църкви.

 

В акцията на протеста участваха около 15 човека, които имаха плакати с обвинения към патриарх Вартоломей в предателство. Пикетът бе осъществен до полицейския пост, който прегражваше пътя към православната академия в Крит, в същото време към Събора се отправяха автобусите и автомобилите на членовете на делегациите.

 

«Патриарх Вартоломей е предател, той извършва служба с Римския Папа, с еретиците. Това е забранено. Съборът е предателство», — каза за РИА Новости един от участниците в пикета, държащ иконата на Света Троица. 

 

На пикета присъства и свещеник, но полицията не му позволи да излезе от автомобила.

 

Акцията продължи няколко минути, след което полицаите настояха участниците да се разотидат или да преместят протеста си на друго място.

 

Съборът на православните църкви започна в понеделник в Крит и преминава под председателството на патриарх Вартоломей. Заседанията ще се провеждат до 26 юни в православната академия в Крит в град Колимвари. Преди началото на Събора не успяха да се преодолеят и да се решат споровоете, в резултат Руската православна църква, а също църквите на България, Грузия и Антиохия отказаха да участват в срещата.

 

Патриарх Вартоломей заема поста предстоятел на Константинополската православна църква от октомври 1991 година. Той е критикуван многократно за намеса в делата на другите поместни църкви, както и за икуменизъм.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;