Красотата на Санкт-Петербург и мъжеството на неговите жители, проявено по времето на Втората световна война, бяха отбелязани в ефир от известният водещ на телевизия CNN Фарид Закария, който се върна от Петербургския международен икономически форум.

 

Закария бе поканен на едно от заседанията, в което участваха президента на Русия и Казахстан Владимир Путин, Нурсулан Назарбаев и премиера на Италия Матео Ренци.

 

Значителна част от предаването си Fareed Zakaria GPS журналистът посвети на отговорите на руския лидер по време на сесията.

 

Той няколко пъти разказва пред американската аудитория за културните традиции на града на Нева и неговата история, а също за знаменитите бели нощи.

 

«Санкт-Петербург е знаменит с културата си. Но той е известен също и с мъжеството на своите жители», — каза телевизионният водещ, отбелязвайки, че «за 900 дни блокада по време на Втората световна война в града са загинали около един милион човека».

 

Той подчерта, че «това е четири пъти повече, отколкото при бомбардировките в Хирошима и Нагасаки взети заедно».

 

Жителите на Санкт-Петербург, който някога носи името Ленинград, проявили мъжеството си по всички възможни начини, даже благодарение на културните си традиции — в частност, музиката», — разказва Закария.

 

Седмата симфония на Дмитрий Шостакович  («Ленинградска») бе наречена от американския телевизионен водещ «потресаващ символ на мъжеството пред нацизма».

 

Според него, изпълнението на това произведение «в действителност е деморализирало напълно хитлеристите».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;