Държавата, която спонсорира подготовката на терористи, неминуемо ще стане тяхна жертва. САЩ упорито продължават недалновидната си политика, поставяйки под заплаха собствения си народ.

 

Сенаторът Линдси Греъм от щата Южна Каролина предупреди, че следващият мащабен терористичен акт, подобен на атаките срещу кулите-близнаци от 11 септември 2001 г., може да бъде организиран от джихадистката групировка „Ислямистка държава.

 

Греъм предложи незабавно да се нанесат масирани удари от въздуха по позицията на бойците, за да се изключи подобно развитие на събитията.

 

„Ние трябва да употребит военно-въздушните си сили, за да успеем незабавно да спрем пътя им към Багдад“, – каза Греъм в предаването на СВS „С лице към нацията“.

 

Според думите му, той се позовава на информация, получена от източници на ЦРУ.

 

„Мисля, че това е неизбежно. Те искат да създадат ислямски халифат. Те планират да ни изгонят от Близкия Изток, те ще ни нападнат тук – у дома“, – каза Греъм.

 

Армията на ИД наброява около 8 хиляди човека, на които американците помагат да съборят в Сирия правителството на Башар Асад, спонсорирайки ги с пари от съюзниците си от страните на Персийсия залив: Кувейт, Катар и Саудитска Арабия.

 

Това се казва в доклад, създаден от Института в Бругкинс.

 

„През последните две и половина години Кувейт се е превърнал в източник за финансиране и организационен център за благотворителни организации и частни лица, извършващи зверства в Сирия, – се казва в доклада. – Има доказателства, че кувейтските донори подкрепят метежниците, извършвайки злодейства в Сирия и те са непосредствено свързани или с Ал-Кайда, или си сътрудничат с техни подразделения по места“.

 

Докладът твърди, че парите в Сирия често идват от Турция или Йодания.

 

„Министерството на финансите на САЩ знае за тази дейност (спонсорирането на ИД), – пише по-нататък института Бругкинс, – и изразява загриженост по повод потоците на частно финансиране. Но общата реакция на западните дипломати и длъжностни лица е колективно вдигане на рамене“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;