Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Шайнмайер провокира ожесточени дискусии в управляващата в Германия коалиция, подлагайки на критика ученията на НАТО около руските граници. Това съобщи  Der Spiegel.

 

По-рано в интервю за Bild am Sonntag Щайнмайер, по повод маневрите на НАТО на изток, отбеляза:

 

«Това, което ние в момента не бива да правим, е да подгряваме ситуацията с гръмко блъскане по оръжията и с военни викове».

 

«Отношенията между Германия и Русия са далеко от спадане на напрежението. Като че ли нарочно най-високопоставеният дипломат в момента съдейства така чувствителната ситуация да се усложни още повече. Именно в това го обвиняват привържениците на ХДС», — написа изданието, припомняйки, че Бундесверът също участва в ученията на алианса на източния фланг.

 

Експертът от ХДС по външна политика Норберт Ретен нарече думите на Щайнмайер «възмутителен упрек».

 

Друг представител на ХДС Юрген Хард на свой ред не изключи, че изявленията на министъра «могат да съдействат за неразбирателство вътре в НАТО».

 

«С критиката си Щайнмайер предизвика спор в коалицията, — отбелязва изданието Der Spiegel. — Всъщност отношенията с Русия са един от най-щекотливия външнополитически проект на Германия. Реализацията на минските споразумения не се движи напред, санкциите на ЕС към Русия също не водят до желания ефект, — продължава изданието.  — Политиците ожесточено спорят за това, са ли военните маневри в тази сложна ситуация контрапродуктивни или са необходими».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;