Christiane Hoffmann

Вашингтон се кани да разполага в Европа крилати ракети с ядрени бойни глави

 

Крилатите ракети събуждат спомени от миналото столетиe и ни припомнят речника на студената война от 1980-години.

 

А уж Европа беше оставила в миналото ядреното въоръжаване и базираното на страха равновесие.

 

От известно време крилатите ракети отново станаха предмет на разговори по време на дебатите за европейската политика в областта на безопасността. Американците заплашват, че в отговор на нарушаване на договора за разполагане на ракети със среден радиус на действие от Москва, ще разположат в Европа крилати ракети с ядрени бойни глави.

 

По време на посещението си в Берлин ръководителят на отдела за контрол над въоръжаването към Държавния департамент на САЩ Франк Роуз каза, че ще бъдат взети “мерки от военен характер”, ако Русия не се придържа към гореспоменатия договор. Руските ядрени планове бяха обект на обсъждане по време на срещата в Брюксел на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Същите въпроси се обсъждат и по време на визитата на американския министър на отбраната Аштън Картър по света.

 

Добре дошли назад в бъдещето!

 

Това е странен рефлекс от времето на студената война – да се отговаря на руското дрънкане на оръжие с ескалация на въоръжаването.

 

Зад това се крие опасна илюзия: не може да има връщане към тази стабилност, която беше гарантирана в Европа на базата на стария ядрен паритет.

 

Постоянното мислене с тезите от епохата на студената война не ни позволяват да видим фундаменталните промени, извършени в Европа и света от онези времена до днес.

Питер 1

 

Днес НАТО не води битка с източния блок, а с по-слабата в сравнение със СССР  Русия, която се опитва да се скрие зад заплашителните си жестове от вербален и военен характер. Ядреният паритет се базираше на приблизително равни по сила две свръхдържави, а също и на еднаквия им статус на победители от Втората световна война.

 

За разлика от онези времена, днешна Русия се смята за унижена в резултат на поражението си от студената война, чувства се в опасност от разширяващото се НАТО. От една страна ядрените планове на Москва са нещо като демонстрация на сила, а от друга – реакция на превъзходството на НАТО в Европа във военната сфера.

 

 

Западът не бива да има никакви илюзии – при тази натикана в ъгъла и националистически настроена Русия сплашването няма да мине.

 

Няма лесно решение на проблемите с днешна Русия.

 

Но вместо да се обсъжда спешно ядреното превъоръжаване, Западът трябва незабавно да активира всички свои преговорни формати, които бяха замразени заради украинската криза – от G8 до Съвета Русия – НАТО.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;