Предупреждението по адрес на президента Путин – изявлението, че Западът няма да спре натиска, докато Русия не спре да потъпква суверенитета на Украйна – би могло да прозвучи от устата на Барак Обама, разсъждава в статията си за изданието Алберт Хънт. В действителност това предупреждение го направи кандидатът за президент от Републиканската партия Джеб Буш в Берлин.

 

“Сходният тон на Обама и Буш подсказва следното: колко са сложни руско-американските отношения и колко проблеми има между двете държави”, – пише авторът.

 

“В Америка у много хора, в това число немалко политици, сработва инстинктът, който ги подтиква да смятат Путин за хулиган, а Русия за бледо копие на СССР“, – продължава авторът.

 

Руската икономика наистина е слаба, смята той.

 

“Но Русия си остава колосална военна заплаха, тя има смъртоносен ядрен арсенал. Тя демонстрира висок патриотизъм, изпитва жажда да възроди миналата слава, а и е важен играч по въпросите за Сирия, Иран, тероризма и т.н.”, – се казва в статията.

 

Хънт се позовава на актуални публикации от The National Interest. Експертът Дмитрий Саймс и професорът от Харвард Греъм Елисън твърдят, че огромният натиск, вероятно, ще бъде умело използван от Путин. Те предупреждават: предоставянето на американски смъртоносни средства за водене на война на Украйна може да даде на Русия “повод” за ответни мерки, което да се превърне в мощен тласък в ескалацията на напрежението.

 

Саймс и Елисън пишат, позовавайки се на личните си наблюдения, че в Москва антизападните “ястреби” набират сила, че “Путин не е най-твърдият от привържениците на твърдата линия в Русия”.

 

В друга статия в същото издание дипломатът Лесли Глеб отбелязва, че след падането на комунистическия режим руснаците стигнали до извода, че са унизени от Запада.

 

“Напълно нереалистично е да се мисли, че Западът може да получи от Русия толерантност”, ако не се общува с Русия като с велика държава.

 

Глеб съветва САЩ и Русия да приложат дипломатическата стратегия в отношенията си.

 

 

Но американците, съсредоточени около зверствата на ислямистите-терористи, почти не осъзнават потенциалната опасност от Москва.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;