Във връзка със струпването на войски на НАТО в Полша, Прибалтика и Румъния, да припомним какво пише това западно издание точно преди година.

 

Както съобщава Sunday Times, ученията “Благороден скок” в Полша показаха недостатъците на Североатлантическия алианс. Както се изясни, за да се разгърнат в Източна Европа 30 хиляди войници на НАТО, ще е необходим минимум месец. По време на внезапни маневри за денонощие Русия успява да прехвърли до 100 хиляди военни с техника, се отбелязва в статията.

 

Полският град Свентошув по време на студената война не съществува на официалните карти, защото е място да дислокация на голяма секретна съветска танкова част, “която е била в готовност да нанесе удар по Запада”, – пише изданието. Сега НАТО използва тази база за разгръщане на силите на алианса, чиято цел е да защити Източна Европа от “все повече и повече експанзионистичната Русия”.

 

Както отбелязва изданието, в тези учения под наименованието “Благороден скок” участват повече от 2000 войници от 9 държави.

 

На 14 юни Пентагонът съобщи за намерението си да разположи в Източна Европа танкове, бойни машини за пехотата и друго тежко въоръжение, което ще гарантира работата на 5000 военни. Както припомня изданието, редици бивши съветски републики искат да се прехвърли на тяхна територия американска военна техника, но Вашингтон, пише изданието, “не иска да навлича върху себе си гнева на Кремъл”.

 

Русия продължава да твърди, че, според договора от 1997 г. на НАТО му е забранено да увеличава военното си присъствие на изток от река Елба, но алиансът не е съгласен с това, пише в статията.

 

“Никога не е имало никакво писмено споразумение да не разполагаме войска на изток от Елба, – заяви за изданието полковник Пул Колкен от 1-ви немско-холандски корпус, участващ в ученията. – Дейността на НАТО на територията на страните-членки е прозрачна и съответства на международните договори”.

 

Понастоящем, се казва в статията, се планира създаването на “крайно гъвкава” обединена групировка от 30 хиляди войници, която може бързо да се разгърне в Прибалтика, Полша, Румъния и България. Според думите на високопоставен източник от НАТО, “това е отговор на заплахата от страна на Русия, която спря да спазва международните споразумения и анексира чужда територия”.

 

До края на Втората световна война град Свентошув е част от Германия. От края на XIX век мястото се използва за военни цели. В статията се казва, че “един от най-изявените стратези на Третия райх” Ромел е провеждал тук бойни танкови стрелби.

 

Настоящите местните жители в града са поляци, които с ентусиазъм посрещат появилите се за първи път след Втората световна война тук немци, пише изданието.

 

“Не си спомням с топли чувства времената, в които бяха тук руснаците. Сега сме част от Запада, ние сме част от Европа”, – казва за Sunday Times един от местните жители.

 

В края изданието подчертава, че започналите бойни учения вече са изявили недостатъците на НАТО. Както се изяснило, за разгръщането на 30-хилядна групировка на алианса са му нужни поне 30 дена. В същото време, казва се в статията, Русия “успешно проведе внезапни широкомащабни маневри около границата на ЕС и за едно денонощие прехвърляше понякога от 80 до 100 хиляди войници заедно с военната техника”.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;