Процедурата за концесия на летище София е спряна. Министерството на транспорта уточни, че причина за това е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията.
Както стана ясно преди дни, жалбата е от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, изградило новата писта на летището. Дружеството води съдебен спор с «Летище София» за неплатени суми по неустойки.
Решението за концесия беше обнародвано на 2 юни.
Правителството възнамеряваше на даде софийското летище на концесия за 35 години, като новият стопанин плати 1 милиард и 200 милиона лева на държавата.
Припомняме:
През март тази година правителството одобри процедурата за отдаване на концесия на летището в Пловдив, а до две седмици след 29 март такова решение трябваше да се вземе и за аерогарата в София. Това през март съобщи транспортният министър Ивайло Московски по време на конференция «Стратегическа инфраструктура».

Двете концесии са подготвени по действащия закон със срок за отдаване от 35 години, но няма да има проблем те да бъдат удължени до 99 години с приемането на нов Закон за концесиите, който скоро влиза за обсъждане в Народното събрание, каза Московски.

Той уточни, че новият Закон за концесиите е съобразен с влизането в сила на новата европейска директива в тази област от 15 април. Една от промените е удължаването на срока на концесията от 35 на 99 години. Другите промени са свързани с възможност за «динамичното поведение» на концедента и концесионера, каза Московски, без да навлиза в детайли какво означава това.

Тагове: ; ; ; ; ;