НАТО трябва да внимава, за да не започне надпревара във въоръжаването с Русия, защото това няма да реши никакви проблеми в международните отношения, заяви бившият канцлер на Германия Герхард Щрьодер.

 

«Днес ние сме длъжни да бъдем внимателни, за да не развихрим нова надпревара във въоръжаването. Това няма да доведе до смекчаване на конфликтите и създаване на добри отношения с Русия», — каза Щрьодер за немското издание  Sueddeutsche Zeitung, коментирайки решението на НАТО да изпрати в Полша и страните от Прибалтика четири хиляди военни.

 

Бившият канцлер счита, че алиансът е длъжен да направи стъпки към Русия. Той подчерта, че, според него, «предположението, че някой от правителството на Русия имал намерение да нахлуе в някоя от страните на блока НАТО, няма нищо общо с реалността».

 

Щрьодер се застъпи за идеята за сваляне на антируските санкции, заявявайки, че Германия трябва да се стреми да не изгуби постигнатото от бившия канцлер Вили Брант, който изигра немалка роля за подобряване на отношенията между Русия и ГФР.

 

Според Шрьодер, «Германия трябва да внимава да не изгуби привилегията политически и икономически да си партнира с Русия».

 

Споменавайки в интервюто за президента на Русия Владимир Путин, Шрьодер отбеляза, че вероятно те двамата имат общо във връзка със загубите, които техните семейства са понесли в годините на Втората световна война.

 

«Аз изгубих баща си, а братът на Путин е загинал по време на обсадата на Ленинград от немците, неговата майка едва не е умряла от глад», — цитира изданието думите на екс-канцлера.

 

Шрьодер продължи темата за войната и каза, че Германия «носи особена отговорност към Русия, която немците са длъжни да не забравят».

 

След нападението на фашистка Германия над Съветския съюз през 1941 година трябва да се разбират «всички опасения на Русия, дори ако те се струват ирационални и светът да се е променил»,  поясни той.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;