Европейските държави трябва да се присъединят към решението за разширяване и утежняване на санкциите, приети от САЩ срещу Русия, заяви бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън в интервю за CNN. Според думате й, само съвместни действия на трансантлантическите съюзници могат да противодействат на заплахата в Европа.

 

Водещият от CNN Фарид Закария разговаря с бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Според нея, Европа е длъжна, тя трябва да последва примера на САЩ и да въведе още  по-твърди санкции срещу Русия.

 

Фарид Закария, водещ в CNN: Много хора твърдят, че президентът Обама предприема недостатъчно твърди мерки по отношение на Русия и президента Путин. Правилно ли реагира той на украинската криза?

 

Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ: Фарид, смятам, че той се сблъсква със същите проблеми, с които се сблъскват всички президенти на САЩ, когато има заплаха в Европа. САЩ, разбира се, са много заинтересовани да постигнат мир и сигурност в Европа. Точно затова създадохме НАТО. Но това, което можем да направим и за което призовава президента Обама, изисква пълно съдействие от страна на нашите приятели и съюзници.

 

Бих искала накратко да отбележа три неща.

 

Първо, ако имаше някакви съмнения, то те вече трябва да отпаднат. Владимир Путин косвено носи отговорност за катастрофата на пътническия самолет в Украйна. За това свидетелства подкрепата на Русия за въстаниците в Украйна, доставката на оръжие, както и присъствието на руски спецназ и руско разузнаване в Украйна.

 

Затова ни трябва разширяване на санкциите. САЩ продължават да правят стъпки в тази посока. Европа се колебае.

 

Европа трябва да разбере, че тя е длъжна да дадат отпор на Владимир Путин.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;