Днес вечерта в София ще се проведе 9-ят гей- парад под мотото «Роднини, приятели, съюзници». „София прайд“ ще се състои, въпреки протестното шествие и християнската задушница, категорични са организаторите.

 

Сборният час е 17 часа тази вечер до Паметника на Съветската армия.

Полицията настояваше за друг час за провеждане на мероприятието, но организаторите отказаха.

Аргументите на полицията са продиктувани от съображения за сигурност.

 

Организаторите също отказаха да променят маршрута, макар да е налично и антишествие.

 

«Не можем да обявим маршрута от страх… Агресивна контрадемонстрация, организирана от неформални групи. Нашето очакване е да не бъде допускан физически контакт между двете шествия», коментира Радослав Стоянов по БНР.

 

Мотото на тазгодишния парад Глория Филипова обясни така:

 

«Ситуацията, в която те е страх, че семейството ти ще се отрече от теб, само защото харесваш човек от същия пол. Всеки човек иска да сподели щастието си, докато ние се чудим как да го скрием».

 

В подкрепа на традиционното семейство бургазлии се събраха на площада пред сградата на Общината.

 

«Не сме настроени срещу другомислещите, но както те имат право да демонстрират своята ориентация, така и ние изразяваме подкрепата си за хармоничната двойка от мъж и жена, които ще възпитат добро поколение, отбелязват бургазлии».

 

Позитивните послания семействата отправиха, облечени в сини и розови тениски.

 

36 масови прояви са заявени в София за днес, съобщиха за «Хоризонт» от МВР. Най-масовите ще са парадът «София прайд» и шествието на противниците на парада. Освен това, днес е Черешова задушница, което е свързано с по-висока от обичайната натовареност на движението. От полицията увериха, че са предприели сериозни мерки за сигурност в столицата.

 

Цялата полиция в София, ще бъде в събота по улиците на града, заради големия брой шествия и прояви, които се очакват. Конна полиция, водометни машини и над хиляда полицаи, ще бъдат разположени по улиците на град. Идеята на МВР е да не се допуснат сблъсъци между хора. Най-много униформени ще има в района на Министерски съвет и Президентството, където се очаква да се засекат двете шествия — «София прайд» и това на противниците му. Борислав Муеров, началник на Охранителна полиция каза:

 

«На фона на това, че ще има такова засичане, сме изградили пропускателни пунктове и буферни зони. Няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети, огнестрелни оръжия, пиротехнически средства, палки и боксове. От съображения за сигурност, по маршрутите на движение, шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. Ще има полицейско присъствие във всички преки улици и мисля, че всичко ще мине благоприятно».

Тагове: ; ; ; ; ; ;