Арестуваният за убийството на британската депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс, е имал тесни връзки с американска неонацистка организация, подкрепяща тезата за превъзходство на бялата раса, съобщи Асошиейтед прес.

 

 

Центърът за правни услуги на бедните от Юга обяви, че притежава документи, доказващи, че Томас Меър е бил привърженик на расистката организация Национален алианс. Според центъра Меър купил през 1999 г. от нея наръчник с инструкции как да си направи пистолет.

 

52-годишният Меър беше задържан вчера за убийството на депутатката Джо Кокс, която простреля и прободе с нож посред бял ден в Северна Англия, припомня БТА.

 

Тя бе доста активен  народен представител от Лейбъристката партия и бивш хуманитарен работник, подкрепящ каузата за сирийските бежанци.
Националният алианс е основан от Уилям Пиърс, починал през 2002 г. Неговата книга «Дневниците на Търнър» беше определена като зловещ план за кървава расова война.

 

Тимъти Маквей, главният виновник за атентата през 1995 г. срещу федерална сграда в Оклахома, при който загинаха 168 души и над 800 бяха ранени (най-кървавия терористичен акт в САЩ преди атаките от 11 септември 2001 г.), се беше вдъхновил от тази книга, отбелязва АП.

Тагове: ; ; ; ; ;