Агенция Ройтерс съобщи, че САЩ запазват присъствието си в Черно море независимо от предупреждението на руската страна, че патрулиращият там американски ескадрен миноносец подронва регионалната сигурност. Това заяви американският министър на военноморските сили Рей Мейбъс.
 

Ескадреният миноносец «Портър» влезе в Черно море този месец, предизвиквайки остри критики от Москва. Очаква се Турция и Румъния да поискат по-значително присъствие на НАТО в Черно море на срещата на върха на алианса във Варшава през юли, допълва Ройтерс.
 

На ескадрения миноносец «Мейсън» в Средиземно море Рей Мейбъс заяви, че е работа на ВМС на САЩ да възпират агресията и да държат морските пътища отворени.

 

  «Ще сме там», каза Мейбъс за Черно море.

 

«Ще сдържаме, ще възпираме. Това е главната причина да сме там — да възпираме потенциална агресия», добави той.

 

Изявлението на Мейбъс е няколко дена след острота реакция на Русия към НАТО за създаване на постоянна военна сила в Черно море.
 

Русия има Черноморски флот с база Севастопол, отбелязва агенция Ройтерс.
 

Мейбъс добави още, че САЩ не прекрачват правилата на Конвенцията от Монтрьо, според която страни без излаз на Черно море не могат да държат там свои бойни кораби повече от 21 дни. Членките на НАТО България, Румъния и Турция са от черноморския басейн, отбелязва агенцията.
 

Друг източник на пренапрягане на напрежението с Москва е разполагането на два американски самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на НАТО в резултат на стремежа на САЩ да балансират засилващата се руска военна дейност в Средиземноморието, съобщава агенция Ройтерс.

 

«Ние сме в Средиземно море трайно вече 70 години — от Втората световна война. Държим морските пътища отворени. Това ни е работата», заяви американският министър на военноморските сили.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;