Държавният департамент на САЩ призова Барак Обама да нанесе удари по правителствените войски в Сирия, съответният меморандум е подписан от 50 сътрудници от ведомството, съобщи The New York Times.

 

Изданието отбелязва, че документът е предназначен за вътрешно ползване. В него дипломатите пишат, че трябва да се прекрати нарушаването на режима на спиране на огъня в страната, а това на свой ред е възможно само при «рационално използване на оръжието».

 

Американските чиновници считат, че само началото на бойните действия срещу Дамаск ще помогнат за победата над групировката ИД, пише The Wall Street Journal.

 

The New York Times отбелязва, че Обама едва ли ще се реши да бомбардира позициите на Асад, защото това би означавало радикална промяна на американската политика в Сирия.

 

По-късно държавният секретар Джон Кери нарече мораториума на своите подчинени «важно изявление», което той «много силно уважава». Той отбеляза още, че на този етап не се е запознал с предложенията на сътрудниците на Държавния департамент.

 

На този етап американските военни бомбардират само позициите на бойците от ИД.

 

Неголеми сили от специални части участват в сухопътни операции, но ролята им е ограничена до съветници на кюрдски отряди, щурмуващи Манбидж в провинция Алепо.

 

Позицията на Русия остава неизменна, в Москва считат, че бъдещето на Башар Асад трябва да се реши от сирийския народ.

 

Коментирайки инициативата на сътрудниците от Държавния департамент, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков отбеляза, че призивите за насилствено сваляне властта в Сирия едва ли ще съдействат за успех в борбата срещу тероризма, а точно обратното — ще потопят региона в хаос.

 

Представителят на МВнР на Русия Мария Захарова на свой ред изрази надежда, че САЩ и техните партньори няма да повторят в Сирия грешките, допуснати в другите страни.

 

Според нея, сирийският конфликт може да се реши само по пътя на политическия диалог.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;