Американската армия все по-лошо се справя с гарантиране на сигурността на САЩ, пише The National Interest.

 

На 15 юни се отбеляза 241-та годишнина от американската армия — сериозен срок, в който тя даде хиляди поводи за национална гордост, не сега армията е в упадък, се казва в статията.

 

Американските военни все още са в Афганистан и Ирак, тяхното присъствие е необходимо в Европа. Мащабните призиви и задачи доведоха до сериозни проблеми с бойната готовност — само една трета от бригадите в армията на САЩ са готови за бойни действия, заяви заместник началникът на щаба, генерал Даниел Елин в речта си в .The Heritage Foundation.

 Но проблемите в американската армия не завършват с нейната бойна готовност. След края на студената война броят на военнослужещите бе намален почти два пъти: от 770 хиляди до 481 хиляди през 2001 година, при това властта планира да се уволнят от армията още 30 хиляди човека в близките няколко години.

Елин отбеляза, че заради бюджетните съкращения в американската армия е спряна модернизацията на войсковите сили. Нещо повече, около сто хиляди военни не могат да бъдат изпратени в зоната на бойните действия, затова реалната численост на армията на САЩ е около 380 хиляди, се казва в статията.

 

От тях 162 хиляди човека са задействани във военни операции, останалите части не могат ефективно да реагират на сериозните заплахи, завършва авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;