«Ако Русия нападне балтийците, то това ще го направят не «зелените човечета», това ще бъде блицкриг с участието на танкови части. Те ще завземат три балтийски страни за 24 часа», заяви в интервю за изданието Krytyka Polityczna Марсел Ван Херпен, експерт по Русия, директор на холандския научно-изследователски център Cicero Foundation. 

 

Путин не се отказал от възраждането на СССР, твърди холандският експерт.

 

Експертът изрази увереността, че Русия на Путин ще иска да унищожи, а скоро да дезинтегрира НАТО, а също да изолира САЩ от Европа и за дълго да създаде оста Москва-Берлин-Париж-Рим.

 

Това би бил нов световен ред, според който главните държави в Европа ще определят нейното бъдеще, имайки право на властване над своите сфери на влияние. Това е главната политическа идея на президента Путин, отбелязва експертът.

 

Той не е съгласен с това, че руският режим е лишен от идеология и че той само жонглира с лозунги и идеи в зависимост от текущата конюнктура.

 

Путин бе прагматичен, после патриот, а сега е нещо друго, твърди авторът.

 

«През цялото време той е същият онзи човек, т.е. офицерът от КГБ, формиран през 70-те и 80-те години, за когото СССР е главен ориентир», — отбелязва експертът.

 

Експертът отбелязва, че на Германия не бива да се разчита, защото тя има силни икономически връзки с Русия, а и изпитва чувство на вина заради престъпленията на вермахта на изток, а и традиционният немски антиамериканизъм е още от времето на Третия райх.

 

Франция, според експерта, също счита, че с Русия трябва да се споразумеем, особено предвид ситуацията в Сирия и в Близкия изток.

 

На Дейвид Камерън също не може особено да се разчита, споделя експертът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;