Не мисля, че сме объркани в превода – действително президентът Плевнелиев каза, че трябва да бъдат прекратени всякакви спекулации, че ще се правят флотилии, насочени срещу някого. Това коментира за «Хоризонт» в предаването «12+2» журналистът Елена Йончева относно отказа на българското правителство да се присъедини към Черноморски флот или флотилия, предложена от Румъния.

 

«Тази новина беше поднесена без необходимата редакция и опаковка – говори се за създаване на обща флотилия с Турция, насочена срещу Русия», подчерта Йончева.

 

«Ние много рядко реагираме с въпроси, свързани с външната политика, но като че ли покрай цялата бежанска криза разбрахме, че всичко, което става около България, ни засяга.. В случая не става дума за медийни спекулации, а за отдавна известна информация. Още на 21 януари Румъния е обявила, че на среща на НАТО във Варшава ще се предложи създаването на флотилия в Черно море, а през март в изказване министър Ненчев е обяснил, че страната ни ще се стреми заедно с нашите румънски партньори да допринесе към повишаването на сигурността в Черно море. Той сподели, че ще се формира работна група, където да бъдат обсъдени въпросите. На 20 май министър Митов съобщи от Брюксел, че се обсъжда участието на България, Румъния и Турция в създаването на морска група кораби на НАТО в Черно море.

Дали ще се нарича срещу Русия, мироопазваща мисия, обучение или респектиране – тук няма никакво значение. Просто беше използвана неправилната дума и хората реагираха», подчерта Eлена Йончева по повод думата «флот» в обсъжданите изказвания.

 

По повод преустановения прием на бежанци от страна на Турция, журналистът посочи, че обществото реагира остро заради външната политика на Турция:

 

«Турция е част от НАТО – тя е наш партньор, но в същото време правителството, което управлява там, има доста дипломатично и равнозначно отношение към това, което става в Сирия.

 

Ролята на Турция в региона като член на НАТО буди най-малкото тревога – съвсем нормално е, когато се говори за общи действия с нея, дали ще бъде флотилия, бойни кораби или мироопазваща мисия, допълни Йончева.

 

Ние няма да участваме във флотилия заедно с Турция и Румъния, но ние ще участваме в съвместни мироопазващи мисии, операции и такива по респектиране в рамките на НАТО – това е едно и също», подчерта Елена Йончева.

 

Това не са круизни кораби, това са военни кораби, те носят оръжие в Черно море.

 

Това е силно тревожно за всички българи.

 

По този въпрос се работи в рамките на НАТО отдавна. Дали това отговаря на българските национални интереси?

 

Не се говори за война, не се говори срещу Русия, говори се за респектиране, за мироопазващи мисии…., но това е едно и също!

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;