В официалната биография на президента на Турция Реджеп Ердоган има несъответствия, които насочват на мисълта, че турският лидер вероятно няма висше образование, пише немското издание  Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

 

В биографията на Ердоган е посочено, че той е завършил Мраморния университет със специалност «Икономика и управление» през 1981 година. Такова учебно заведение действително съществува, но то е било създадено под това име едва година след това, пише изданието.

 

Според турските закони, държавният лидер трябва да има висше образование. Като доказателство за това, че Ердоган има така употребеното вече право да участва като висшист в изборите, настоящият ректор на университета преди гласуването публикува снимка на неговата диплома.

 

Турската избирателна комисия не може да отговори на въпроса, защо президентът не е предоставил оригинала на документа за проверка, както изисква конституцията. Освен това, името на института на снимката не съвпада с това, което е посочено в биографията на турския лидер. Съюзът на професорите от ВУЗ-а счита, че става дума за фалшифициране на документ.

 

Бившият прокурор Емер Фарук Еминагаоглу изпрати жалба до избирателната комисия и прокуратурата в Анкара, за да лиши Ердоган от президентското кресло, а също да му се забрани участието в изборите, ако тези подозрения се потвърдят. Но жалбата бе отклонена.

 

 Според автора на статията, на жалбата не е даден ход, което съвсем не е изненада. По-скоро е изненадващо това, че професорите са решили да се обединят срещу Ердоган — несъгласните с президента могат сериозно да пострадат. Немското издание припомня, че по-рано преподаватели от истанбулски университети са били арестувани по обвинение в подкрепа на тероризма, защото призовали властта в Турция «да спре екзекуциите и боевете» срещу кюрдите, да се седне на масата на преговорите за мирното регулиране на кюрдския проблем.

Прессекретарят на Ердоган по-рано предложи да се разпространят 10 милиона копия на дипломата на Ердоган, за да млъкнат скептиците.

Според журналиста от изданието, достатъчно е било да се отворят архивите на Мраморния университет и да се разреши да се направи проверка, но учебното заведение е затворило архива точно преди президентските избори.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;