Турция е прекратила едностранно споразумението с България за реадмисия на бежанци, потвърдиха пред «Дневник» източници от правителството. Все още няма официално писмо за това от турската страна.

 

Според в. «24 часа» Турция е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море. Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган. Ден по-рано българският премиер е отказал на румънския президент Клаус Йоханис да участва в черноморска коалиция срещу руснаците, която да включва бойни кораби от България, Румъния, Турция, Украйна и САЩ.

 

Бойко Борисов е коментирал пред журналисти, че Турция и досега не е спазвала споразумението за бежанците, но че ще търси дипломатически пътища за разговори с Анкара, допълва «Дневник».

 

В парламента депутатите са започнали своя проверка по случая. От пресцентъра на ГЕРБ са заявили, че народните представители от партията няма да коментират темата, защото е въпрос на правителството. Съпредседателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов е казал, че няма официална информация. Зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на комисията по отбрана Янко Янков е коментирал, че макар и неофициално, информацията е изключително сериозна, защото заплахата за националната сигурност на България става висока.

БСП напълно е подкрепила отказа за участие в съвместен флот в Черно море, според зам.-председателя на групата на социалистите Ангел Найденов.

Тагове: ; ; ; ; ; ;