Най-новият изтребител от пето поколение Т-50 ще полети с цялото необходимо оборудване на 20 юни в Комсомолск на Амур, съобщи «Известия».

 

Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), занимаваща се с разработката на машината, вече подготвя 12 машини за Въздушно-космическите сили, пише изданието.

 

«С появата на изтребителя Т-50 като бойна единица той придоби реалното си лице и е готов за серийно производство за ВКС», — сподели източник, близък до ОАК.

Според събеседника на изданието, летните изпитания ще се проведат върху осмия изтребител — още четири се намират в различни етапи на монтаж в авиационния завод. До края на годината се планира завършването на летните изпитания и на тези самолети.

 

 

Главнокомандващият ВКС на Русия Виктор Бондарев отбеляза, че доставката на новите самолети ще започне още в следващата година. Точните срокове ще станат известни само след подписване на договора между ОАК и Министерството на отбраната на Русия, което е планирано да се случи през есента.

 

Според ръководителя на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов, новата руска разработка е пряк конкурент на американския F-22 Raptor, но руските инженери са успели да направят самолета значително по-евтин.

 

Т-50 е перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация — руски многоцелеви изтребител от пето поколение. Самолетът ще замени във ВКС Су-27. Планира се това да стане до 2000 година, военните ще получат 55 изтребители от пето поколение.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;