Русия бе изключена от „Голямата осморка“, съобщи MSNBC. Това означава, че стратегията на Рейгън и Горбачов за интеграция на Русия към западните държави отлетя в миналото, твърди бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. Според думите му, дошъл е краят на световния ред, познат ни след края на студената война.

 

Предава кореспондентът на NBC от Белия дом Питър Александър.

 

Питър Александър: Добро утро, Савана. „Голямата осморка“ вече не съществува, превърна се в „Голямата седморка“. Но САЩ и международните им съюзници още не са обявили, че самата Русия вече отхвърли „Голямата осморка“, наричайки я неформален клуб без членски карти.

 

Тук, в Холандия, президентът Обама и лидерите на страните от „Голямата осморка“ се опитват да засилят изолацията на Русия. След спешното заседание на САЩ, Европа, Канада и Япония заявиха, че Москва ще изгуби ценното си място в „Голямата осморка“, ако не промени курса си.

 

Още когато съществуваше „Голямата осморка“, се предполагаше, че руският президент Владимир Путин ще приеме срещата на G8 в Сочи, където се състояха зимните Олимпийски игри. Сега плановете се промениха: срещите, както знаете, вече се състоят без участието на Русия.

 

Русия понася ударите на санкциите по отношение на такива печеливши отрасли на руската икономика като въоръжението, банковата сфера и енергетиката. Мерките се въведоха срещу Русия, за да не нахлуе тя в източната или южната част на Украйна. Според думите на един от висшестоящите чиновници, цената на бездействието е много по-голяма.

 

От времената на Горбачов и Рейгън стратегията на двете държави беше интеграция на Русия в клуба на западните страни, твърди бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. Но всичко това остана в миналото.

 

Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия: Решението да се изгони Руси от „Голямата осморка“ означава, че тази стратегия е отишла в миналото. Това означава, че идеята за интеграция между Русия и Запада е напълно изчерпана. Дойде краят на този ред, който се наложи след студената война.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;