В навечерието на гласуването в Европейския съвет на санкциите срещу Русия няколко представители на Европейската народна партия написаха открито писмо, в което призоваха за тясно сътрудничество с Москва по въпросите на сигурността, за да се предотврати терористичната заплаха. Писмото е публикувано в британския вестник  Independent.

 

 

Според авторите на писмото, санкциите срещу ръководителите на ФСБ Александър Бортников и на СВР Михаил Фрадков усложняват взаимодействието на европейските правителства с лидерите на руското разузнаване, а това има негативни последици за региона. Показателно е, че Съветът Русия-НАТО не е свикван от 2012 година по въпросите за сигурността.

 

На практика снемането на санкциите ще доведе до това, че ръководителите на руското разузнаване отново ще могат успешно да взаимодействат със своите европейски колеги.

 

В тази сфера всяко сътрудничество се базира на доверието, а визовата забрана, очевидно, влияе негативно върху взаимодействието на висше ниво, отбелязват авторите на писмото.

 

«По какъв начин санкциите съответстват на нашите интереси, ако на всички са ясни вероятните последствия от нарушаване обмена на информация между държавите?» — задават въпросите си подписалите се.

 

Терористичните атаки в Париж и Брюксел показаха на всички, че сътрудничеството между Русия и Европа е много далеко от оптималното, а ако то отслабне още повече, то гражданите на европейските страни ще се окажат в още по-голяма опасност, се казва в писмото, публикувано в Independent.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;