Идеята за обща флотилия, която се появи в публичното пространство няколкократно, очевидно е част от подготовката за срещата на НАТО във Варшава през юли, но по-скоро е опит на някои страни да си осигурят значими позиции на фона на напрежението НАТО- Русия и да получат подкрепа от НАТО за собствени цели.

 

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

 

Украйна, Румъния и Турция, образно казано, се опитват да качат НАТО на своя кораб! Турция, в продължение на 2 десетилетия, се опитва да институционализира за себе си водещото място по проблемите на Черно море, а поредица български правителства последователно се противопоставяха на тази амбиция.

 

Румъния също се позиционира на фона на напрежението Русия-НАТО през призмата на обявяваната нееднократно цел за присъединяването на Молдова, за което поддържането на високо напрежение също е задължително условие.

 

За Украйна нещата са очевидни.

 

Подкрепата на подобни идеи би означавала сериозен поврат в българските позиции и напускане на територията на националния интерес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;