Във връзка с вероятното избиране за президент на Доналд Тръмп ЕС трябва да се стреми да запази своето единство — това означава, че смекчаването на санкциите към «провокативното поведение» на Русия НЕ бива да се случва, заяви бившият премиер на Белгия Ги Верхофстадт в сайта Project Syndicate. Тези, които апелират за отслабване на санкциите, правят това в резултат на «лобистките усилия» на Кремъл, счита той.

 

 

Макар ЕС да няма цялостна стратегия по отношение на Русия, той все още може «да направи необходимото за сдържането на провокативното поведение на Кремъл».

 

След събитията в Украйна страните от ЕС въведоха икономически санкции, които бяха обвързани с реализирането на Минските съглашения от 2014 година.

 

Но Киев все още не контролира своите граници, в Донбас няма надеждно примирие и лидерите на «Голямата седморка» решиха да продължат санкциите, докато не се изпълнят Минските съглашения, твърди политикът.

 

Но в ЕС санкциите се превърнаха в предмет на дискусии. В частност, дипломати от Унгария, Кипър и Италия смекчиха отношението си към Русия — «лобистките усилия на Кремъл явно оказват своето въздействие», твърди Ги Верхофстадт.

«Не е изгодно за Европа да се отнася «меко» с Русия», — заявява авторът.

 

Не бива да се ходи на путинската конференция и така да се дава на Кремъл излишна възможност за пропаганда, твърди екс-политикът.

 

Според него, Юнкер «трябва да се занимава с приоритетите на ЕС — а това е «запазване на европейската политическа и отбранителна архитектура в периода след студената война».

 

Икономическото сътрудничество между Русия и ЕС може да започне едва тогава, когато Путин се съгласи с тези принципи.

 

Затова «твърдата позиция към Русия е единственият път за Европа, за да остане тя цяла. Смекчаването на санкциите е само «награда» за Кремъл, а той не заслужава това, твърди бившият премиер на Белгия в сайта Project Syndicate.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;