Премиерът на страната Бойко Борисов заяви, че не е добра идея България да участва в обща флотилия в Черно море, защото това ще предизвика реакция на Русия. През февруари на среща в Букурещ президентите на България и Румъния поискаха по-активно сътрудничество между страните от НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море, съобщи БНР.

 

Румъния заедно с Турция настояват за постоянна военноморска група кораби на Алианса в Черноморието. Заради отказа на България да се включи в общата Черноморска флотилия Турция е прекратила едностранно споразумението със страната ни за реадмисия на бежанци, стана ясно от по-ранни публикации в «24 часа» и в «Дневник».

 

Министър-председателят каза, че от Турция няма писмена информация, но е факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали, имаме 200 отказа.

 

Очаква се въпросът за Черноморската флотилия да бъде обсъден на лидерската среща на НАТО във Варшава през юли. Той формално не е разглеждан досега, тъй като много членки на Алианса са против нарушаването на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която забранява присъствието на натовски кораби по черноморската граница с Русия за повече от 21 дни.

Тагове: ; ; ; ;