Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин прибира по 2 600 лева месечно и като шеф на Регионалния център за нематериално културно наследство, въпреки забраната на лица от политическите кабинети на министрите да получават допълнителни възнаграждения от бордове и ръководства на други структури, твърди ПИК.

 

Центърът е създаден от Министерството на културата, под чиято егида заедно с Министерството на външните работи и БАН функционира и структурата под шапката на ЮНЕСКО.

 

Той е създаден от сегашния министър на културата Вежди Рашидов и с помощта на шефката на международната организация Ирина Бокова.

 

В него членуват всички държави от Югоизточна Европа. Структурата се управлява от Изпълнителен съвет и изпълнителен директор.

 

Именно като изпълнителен директор Христо Ангеличин прибира въпросните 2 600 лева от месеци наред, освен и заплатата си на зам.-министър.

 

Той се намира в остър конфликт на интереси след като заема поста през миналата година.

 

Преди това Ангеличин е бил съветник на външния министър Даниел Митов, с когото пък са съпартийци от ДСБ преди да напуснат партията на Костов.

 

Като основател и член на ДСБ Ангеличин става общински съветник, а впоследствие и зам.-кмет по образованието и културата.

 

Сетне обаче той, Митов и група десебари напускат партията на Костов и пристават на Меглена Кунева.

 

Ангеличин обаче се проваля като кандидат за депутат в Стара Загора.

 

След като Митов обаче оглавява външно, го взема за съветник в началото на миналата година, а след това той става и негов зам.-министър.

 

Междувременно Ангеличин оглавява и Регионалния център за нематериално културно наследство, но не освобождава поста, след като става висш държавен чиновник.

 

Председател на Изпълнителния съвет на центъра е Мария Донска, която пък е генерален секретар на Националния съвет за ЮНЕСКО към външно министерство и по тази линия е подчинена на Ангелинчин, поради което вероятно не предприема и никакви мерки срещу незаконното получаване на втора заплата от него, въпреки негодуванието на свои колеги, възмутени и от бездействието на изпълнителният директор в структурата.

 

Самият Ангеличин обаче твърди, че е направил запитване в инспектората към Министерски съвет и според отговора не бил в конфликт на интереси, защото бил изпълнителен директор на граждански договор.

 

От Регионалния център за нематериално културно наследство отказаха да дадат информация за паричното възнаграждение на Ангеличин по предлог, че щом тази информация е публична, значи я знаем.

 

Това заяви Диана Токаджиева пред ПИК, като обясни, че и Ангеличин, и Донска не могат да се озоват на обаждането, защото са в чужбина.

 

От Министерството на културата съобщиха пред ПИК, че процедурата по избора на нов директор е открита и има много кандидати, но конкурсът все още не е проведен. Това обаче не променя факта, че Ангеличин прибира неправомерно втора заплата и през ум не му минава да освободи поста, въпреки решението висшите държавни чиновници да не получават пари от други структури.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;